1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

About Engineering Centre
The Engineering Centre is located within Main Campus of UniMAP. It was established to manage laboratories and workshops which are vitally needed for various engineering programs offered by UniMAP. The teaching learning approach practiced in UniMAP is essentially based on practicaloriented; hence the use of labs cannot be overemphasized.

Objectives
Besides managing laboratories and workshop, the Engineering Centre also supports research and development activities in UniMAP. It also aspires to be a centre for designing and creating innovative engineering products. The Engineering Centre offers facilities for courses which require training and technical skills, parallel to industry standard. It also offers ‘teaching factory’ that is based on industries advanced technology, facilities and conducive environment for research and development activities and training for students and members of staff.

Courses Offered by Engineering Centre

There are two core courses offered by Engineering Centre for
undergraduate’s level: 


• Engineering Skills (ECT111)
• Engineering Skills (ECT112)
• Engineering Skills (PCT111)

And also a core course for diploma
level:
• Basic Engineering Skill (DCT100)


 

Publications of Engineering Center

1. DCT100 Module

2. ECT 111/112 - OrCAD Module

3. ECT 111/112 - Technical Drawing

4. ECT 111/112 - Mechanical Module

5. ECT 111/112 - Electrical Wiring Module

6. ECT 111 - Programmable Logic Control (PLC) Module

7. ECT 111 - Printed Circuit Board Module

8. ECT 112 - MatLAB Module

*All subject module can be access at UniMAP Portal

 

News

Lawatan dari Jabatan Mekanikal (Sistem Pertanian), Fakulti Teknologi Kejuruteraan, UniMAP

Dari: Ir. Nurul Azmi

Merujuk kepada tajuk diatas, lawatan ini adalah bertujuan untuk melihat fasiliti yang ada di Pusat Kejuruteraan dan Inovasi bagi menampung keperluan Jabatan Mekanikal (Sistem Pertanian). Lawatan ini dihadiri oleh ketua jabatan Mekanikal iaitu Dr. Azwan Iskandar Azmi. Lawatan ini diharap dapat memberi gambaran tentang keperluan pihak Jabatan Mekanikal (Sistem Pertanian), Fakulti Teknologi Kejuruteraan, UniMAP bagi merangka perancangan untuk semester yang akan datang.

 

Terima kasih kepada semua staf yang terlibat.

 

Perbincangan Program Robotik

By: Ir. Nurul Azmi

Pada 29 Jan 2015, bertempat di bilik penyelidikan satelit, telah diadakan mesyurat mengenai program robotik kepada pelajar sekolah rendah dan menengah. Mesyuarat ini diadakan bertujuan untuk menyelaras dan merancang aktiviti yang akan diadakan. Perbincangan ini diadakan diantara staf Pusat Kejuruteraan dan Inovasi dengan UniMAP Holdings. Ini adalah salah satu aktiviti berbentuk khidmat masyarakat. Diakui Pusat Kejuruteraan sangat aktif dalam aktiviti seperti ini. Semoga segala output yang terhasil dari mesyuarat ini akan dilaksanakan dengan jayanya pada 31 Jan 2015 dan 1 Feb 2015.


 

Video

MURoC 2012

 

Aktiviti rutin di Pusat Kejuruteraan, UniMAP. Dilakukan bersama Penolong Jurutera dan Juruteknik

 

MIROC 2013

Program Robotik untuk sekolah kluster UniMAP

Pada hari Sabtu dan Ahad, bersamaan 31 Januari 2015 dan 1 Februari 2015 staf Pusat Kejuruteraan dan Inovasi terlah terlibat dengan aktiviti kemasyarakatan dimana staf PKI telah ditugaskan untuk bertindak sebagai AJK Teknikal bagi pertandingan Robot. Pertandingan robotik ini adalah salah satu aktiviti yang terdapat dalam program Kem Inovasi dan Robotik bagi Sekolah Kluster Kecemerlangan. 10 Buah sekolah melibatkan 100 orang pelajar telah terlibat dengan program ini. AJK Teknikal adalah berperanan untuk memberi taklimat dari segi pembinaan robot kepada semua pelajar yang terlibat dengan bengkel ini. Sesi ini dimulakan pada hari Sabtu, dimana beberapa staf PKI di memberi tunjuk kepada pelajar tentang komponen yang diguna dan sekaligus memasang robot mengikut rekaan pelajar terbabit. Taklimat dan tunjuk ajar ini berlansung sehingga jam 6:00 petang.

 Aktiviti ini berlansung lagi pada jam 8:00 malam, dimana kesemua pelajar dikehendaki menyiapkan rekaan robot masing-masing kerana pada keesokannya, pertandingan diantara sekolah akan diadakan. Dapat dilihat pada ketika ini, pelajar sangat menumpukan perhatian dan berusaha untuk menyiapkan robot masing-masing. Hinggalah jam 12:30 tengah malam, barulah kelihatan para pelajar sudah berpuas hati dengan rekaan robot masing-masing.

Keesokannya, pertandingan robot dimulakan pada jam 9:30 pagi. Kelihatan para pelajar begitu bersemangat memberi sokongan kepada pasukan masing-masing. Kira-kira jam 10:30 pagi, Timbalan Naib Canselor UniMAP, Prof. Dato' Dr. Zul Azhar Zahid Jamal hadir bagi menyaksikan pertandingan robotik ini. Prof. Dato' Dr. Zul Azhar Zahid Jamal dijemput bagi merasmikan upacara penutup Kem Inovasi dan Robotik bagi Sekolah Kluster Kecemerlangan ini. Semoga program seperti ini akan sentiasa diadakan bagi menyediakan barisan pelapis Jurutera di Malaysia.

 

Gotong royong D'Center

Gotong royong D'Center

Operasi mengemaskan dan mengosong ruang bangunan 

Previous
Next